:: sindrom restoran cina??::


Salam..
lame gilerr ak x update blog... bukan pe.. xde idea+xde mood..
mood skrg nak shooping kat jln tar+nak shooping kasut etc..
nak update psl life skrg ni...
agak bosan lerr

ye le so far ak x berape nak busy.. after mid sem 2mggu lepas.. timetable ak glerr byk free..
setelah vedio pendidikan pesakit yg ye ye orr jek nak kne present 1hb 9 aritu di postpone ke bln 10.. n lab masak ak also postpone after raye...>> ak skrg free yg teramat
nak buat pe ek??errm teramat bosan..
shgga le ak ambik decision blik hometown slme semiggu utk berpose ngan family...bgus gak dpt le ak bbuka yg sedap2... serik glerr mkn makanan bazar..nak makan area kg baru ni..
tbe2 je aku rase ak dah terkena sindrom restoran cina..

tau x pe tu?? hahaha ni bukan sindrom aku nak makan kat restoran cina...
yele sejak dah pandai gne chop stick ni
(1st time gne time dinner kat palace of golden horses)...
konon nye dah bley g restoran cina le tu.. hahaha

sindrom ni cikgu kimia aku pernah bgtau...ak igt sindrom ni sbb nak makan kat luar jekk... biase le malas nak masak...
duduk je aparment mewah tengah2 kl.. tp dapur nak masak pon x de.. hahaha..


Pernah dgr MSG?? kalo dak kos aku x tau mmg nak kne sepak ngan syeri..
hahah sepak berjoget..


MSG slalu ade dlm ajinamoto n dlm instant perasa...
actually kite bley rase MSG dlm makanan gne lidah..
xsilap ak kat bhg tengah lidah (tu le dr suhaina ajar ak berangan.. kn dah x igt kat part mane).. rase umamy..


kalo makan byk sgt...>> insyallah sindrom restoran cina confirm dpt..
lebih2 lg sape ade alergi utk consump Msg yg byk dlm food...

sindrom ni akan myebabkan kite nausea, pening kepale.. n mcm2 lg....kalo dapat simptom ni sure lepas makan terus jek tdo..bkn ape... sure xlalu makan n pening kple.. pcaye le..
aku dah kne dah aritu... lps makan kat kedai kegemaran cik bilis.. ak x brape nak lalu nak makan.. w/pon mahal n syg kalo x abes.. ak ttp x bley telan..
balik terus jek pening n nausea,,...

pastu ak pon tdo n until now.. agak serik le nak mkn kat kedai tp ape kan daye mls nyer nak masak(hahah induction cooker pon xde berangan nak msk)
...kalo x caye google lerr..

~~ak igt ak just alergi kat ketam n udang jek.. rupe2nye kat MsG pon ade gak ke....huhu..~







Related Posts with Thumbnails