::Tamat sudah::

Alhamdulillah....

abes jugak practical selama ~sebulan kat UMMC

sedey nak tinggal kan UMMC...

sebab kat UMMC byk choice makanan. 6 CAFE beb!! sape x nak..

kalo ditanye dalam sebulan bape kali makan western food AND kek?

aku dengan berbesar hati annouce byk kali kot....hahaha almaklum la cafe kat UMMC ade jual chicken chop n secrete resepi....

mane lah badan tak naek...

hari ni... aku present case dgn slumber nyer...

walaupon ade byk TYPO ERROR...nak buat camne biaselah student..

buat kerja last2 minute... giler kentang....

alhamdulilah..
byk aku belajar...

masuk ICU...dah tak berape nak takut dengan patient yang koma aka sedated....

relax jek.. siap boleh sentuh2 patient..ala2 doctor gitu..

bila lagi nak buli orang...

we end our practical with normal feeling, but soo grateful and thanxful

byk knowledge aku gain..ALHAMDULILLAH

TAPI malas nak balik UKMMC....

before beredar dari UMMC... my clik n me berpakat2 la gi beli secrete resepi...

as souvenir utk dietitian yg best2 belaka...i'm so lucky

tak lupe juga kek buat diriku..(LOL!!)

thanx to shi wah, alia and vatt for the kek...

but
so sad...

because cant celebrate my besday with my lovely family...
sob..sob..sob

:: attachment @ UMMC-part 2:

salam..

alhamdulillah sampai juga hari jumaat...

syukur masih di beri kesempatan...

atas nikmat Islam dan Iman....

wake up early in the morning....

alamak hari ni 'KEJE' la... malas gilerr

almaklumlah semalam bermalas-malasan di rumah sebab public holiday

Hari ni attachment kat Renal ward@ UMMC..

xde yang best

mcm biase clerk kes.. present case.. manage case...

masa berjalan cepat betul.. tuptup dah lunch time.

before naek ward tadi

ade pegawai ni pesan awal2 kat aku

" nanti pukul 12 lebih turun buat food tasting teraputik diet tau''

aku pon..' ok, insyallah'

abes discussion aku bergegas gi pantri.....satu set makanan khas buat aku....

kalau dulu attachment dekat HSI... food tasting adelah rutin harian aku...

food yang di'Tasting' memang tak boleh bla....

tak dapat western food.. mungkin dapat malay food yang superbb...

makan free sape x nak beb... jimat duet kot..

tapi hari ni food tasting yang agak laen sedikit..

food tasting theraputic diet.. diabetic diet..( ceh!!tak de lah mencabar sangat nak masak makanan

suapan demi suapan....sedap.. ok ternyata not bad..

markah 4 utk makanan ni...(hahaha hari ni mood aku baek sebab aku tengah lapar.. )

petang-petang sikit aku pergi la masuk office..

niat hati nak photostat ADIME case Paeds...


pegawai tu bersuara:

" tadi buat food tasting x?"

aku jawab:

" aah, tadi sy buat'

pegawai tu:

" perasan tak sayur tu mentah"

aku dengan konfius nye bertanya:

" sayur mane ?"

pengawai tu lagi:

' dua-dua sayur la'

Gluppps... siot apesal aku boleh tak perasan beb....

nampak sangat aku buat food tasting time aku lapar...

conclusion:

wei, seriuosly mesti pakcik2 kat office dietitic tu ingat aku x pandai masak...sampai x tau nak bezakan mentah and dah masak... and one more think...aku x bleh jadi profesional taste....

huwaaaa.. susah jugak jadi dietitian ni!!!

:: attachment @ UMMC-part 1:

salam...

1st entry for this year..

lately i'm too busy..

almaklumle final sem yang full dengan practical session...

more less....1 month aku bertapa kat KL....

final sem for final year.....

start2 sem je dah masuk Outpatient aka OPD..

nganga sorang2...

lupe semua tips nak bagi kauseling...

sbg akibatnye..... hari2 kena bebel ngan supervisor...

ish2x tak pandai2 lagi bagi kaunseling...

OPD session 2 minggu je...

3hb jan aku dah start posting kat PPUM....aka UMMC untuk special unit

until now... still kat UMMC...

12 hours/day spend utk attachment ni

gi pukul 7.. balik pon kol 7...



special unit tu ape??

actually... attachment utk special unit bermaksud aku buat practikal dalam wad yang critical..

contohnye macam ICU,CCU, paeds, oncology,neuro ICU...

Pendek kata masuk ward2 yang seram sejuk je nak masuk...

ade patient yang coma, ade yang sedar tapi sgt lemah...byk complication....

arini ko view patient.. esok luse tup tup je ko dengar dia dah meninggal dunia..

adapt with death... tabik spring kat doctor...

the way i read file patient

with wearing whitecot look like medical doctor....

ade relative patient tanye...

' sorry doctor, how about my brother?'

aku jawab le sambil sengih2

'sorry madam, i'm dietetic student'

huh.....kusyuk menyelak notes patient....maybe relative patient ingat aku doctor yang incharge her bro.... walaupon aku dah tau ape yang tertulis kat note patient.. tak kan aku nak bg tau relative patient.. ini sudah lebeh...kang tak pasal2 aku salah bagi diagnosis kat patient....


one more think yang patient kat UMMC kena tau...

yang tak pakai white cot sambil stestoskop tengantung kat leher tu ade lah real doctor..

yang pakai white cot sambil jalan ala2 doktor tu sebernanye bukan doctor...maybe makcik kat lab darah.. mungkin jugak pakcik2 yang buat physiotherapy kat patient tak pon mungkin jugak adek manis yang asyik bebel pasal diet....

2morrow aku attach kat paeds ward...

byk disease...

byk dietary management...

pray for me...
for my successful...

because i wanna to be a quality dietitian in future...

Related Posts with Thumbnails