Alhamdulillah atas rezeki kali ini

salam..

setelah sebulan duduk rumah...

akhirnye aku dpt lagi tawaran kerja as catering dietitian..

start keje 21/12 ni

May ALLAH bless me.... insyallah

moga ia lebih baik dari dulu....

:: untittle::


salam..

status blog: lame tak update

status pekerjaan: dah tak berkerja.. kembali menjadi penanam anggur tegar

status diri: i sudah berpunyer.. hehehe



with my beloved 'gulawe'....:)

:Dah seminggu la :):

Salam..

alhamdulillah finally i get the job
as catering dietitian
Today .. almost 1 week aku berkerja...
new experiences, new environment, new friends... everything is new....
i am happy with that.. yehaaa


daily routine:

if morning shift:::> aku akan bangun seawal 5.15am ,, n after solat suboh (6am) aku gerak ke LRT.. alhamdulillah LRT dekat je dengan rumah.. aku akan sampai ke hospital around 6.30am
and balik pukul 3.30pm
while:

if evening shift..>> aku akan gi kerja pukul 10 am and balik pukul 7pm


ape je prescription of catering dietitian??

as dietitian ...
of course aku akan
*kena buat menu
*food tasting
*make sure diet n portion yang betul semasa ditrayline..
*give some briefing about diet theraputic to our staff
*buat la keje2 sampingan yang lain


yang tak berape nak best kat sini:

# staff kebanyakkan mat bangla... pastu bukan nak dengar cakap aku pulak tu...ceh
#complain dari patient sangat menyeramkan
#aku merajuk dengan chef.. hahahah(sebenarnya chef yang merajuk dengan aku dulu)

actually camni citer nye:

my job is to taste all the food..
tetiba aku rase sayur bendi ni.. rase macam hangit....aku bagitau la dia hangit
to confirm back.. tetakut la lidah problem.. aku suroh diet clerk food tasting..
dia pun rase .. n the result is still same..

chef need to change the vege...
alih2 dia buat muka kat aku....
perh menyirap je darah aku.. dah le umor bawah aku.... malas nak masuk dapur lagi..


lastly
#cuti bukan sehari seminggu .. huhu sedey


yang best kat sini
#makan free wooo
# tetiba je terjumpe orang yang aku kenal dalam lif time naik ward tadi..

aku : budak *** kan?
dia : Aah
aku: kerja sini sebagai ape?
dia: ****
aku:ooo
dia: keje sini ke?
aku: aah.. kerja kat dapur
dia: batch m*** ke?
aku : tak la ., batch bawah dia..

lif pon sampai kat WARD C6/D6.. lastly dia cakap:::>

dia: macam kenal tapi takut nak tegur ..


dalam hati apa lagi berbunga-bunga la........yehaa dia cam muka aku la :)


kat hospital ni nak cari doctor malay... jangan harap ok!!!!!!

LASTLY:

AKU LAMBAT TIDUR HARI INI SEBAB.....ESOK AKU OFF
I WANNA TO GO SHOPPING...

result sudah keluar...

salam....

tepat 1.23 pagi...
tak boleh tidur....
tak bermakna aku tak mengantuk....

ni semua gara-gara aku ter excited meng' Check' result final of my degree
berdebar2...dupdap
boleh ke tak nak check...?
almaklum la yuran konvo belum bayar...
But
alhamdulillah
boleh assess SMPweb tu

and my result is.....

alhamdulillah..
what i can say ... my result is better
biarpun tak dean list..but alhamdulillah..

result dah dapat.... so sekarang dah boleh grad
but unfortunately bulan 9 baru bleh konvo..

so sekarang.... aku still jobless
baru je habis di interview..
but peluang sgt tipis..
but aku dah cuba
n now time to tawakal...:)
yakin lah setiap sesuatu ade hikmahnya
Jangan putus asa dengan rahmat Allah swt..


persoalan nye

::aku si penggangur itu:

Salam..
wow.. giler kentang..
dah lama aku tak update blong
giler bersawang2....

bukan ape..takde story best nak di share
but tetiba hari ni ade citer nak di share kan....

oleh kerana dah almost sebulan aku bertapa dalam rumah...
jobless... kalau tanam anggur sekarang pon dah berbuah kot..
aku decide meng attend kan diri di satu interview
job vacancy for :pembantu Klinik"
mane tau terjumpe doktor2 hensem...:)

sambil menunggu giliran utk di interview..
aku pon pikir la punyer pikir..
daaa
sekali pandang interviewer ..
macam kenal doh..

name aku pon di panggil and masuk la ke dalam bilik interview tu..
aku senyum
interviewer tu pon senyum..
lalu dia pon bersuare:
" budak matrik kan?"

aku: " aah, patut la macam kenal je"

interviewer: " aik, tak kan mintak pembantu klinik.. tak kan tak ade degree"

aku : aku ketawa..( sumpah beb.. dah tak macam aku di interview)
ade baru je abis study...tak konvo gi..

interviewer: sebenarnye keje ni nak yang full time.. tak nak part time.. nak kena training lagi.. tengok resurt exam pun saya dah tau awak tahap mane lagi pun gaji RM 500+ je.
tak kan nak keje dgn RM500+ selamanya... mesti nak cari keje lain kan?

AKu: aah (aku jujur beb)
saya just nak pengalaman je. sebab saya nak keje kat clinical setting..

Interviewer: ade mintak mane2 lagi ke?

Aku: ade .. tapi nutritionist... kebayakkan nye kena sell barang supplement..bla..bla..bla

Interview tamat disitu..

conclusion: aku tak dapat keje tu.. sebab terkantoi aku ade degree.. ok cari keje lain...
Insyallah kalo rezeki tak ke mane ...semua dah tercatat di Luh Mahfudz...aminn


aku rase tercabar ke?


semalam...


bukak je facebook....

tertiba mata aku fokus kat recent picture yg diupload...

ouuhhh.. aku kenal kot...


tak semena2 darah zoooop terus naek kat kepale.....

oh no aku jeles ke??


oit!!! aku tak jeles k....

gua tengah hot ni beb...

terase tercabar hati seorang perempuan bergelar kakak....

kakak?? jeng-jeng-jeng

wei!! adik aku memang nak kena!!

kalo sekarang ade depan aku....memang dapat ceramah free jek

maybe ade yang kata aku ni tak open minded....tak remaja la beb..

fine...

aku bab2 melibatkan adik2 aku memang sensitif sikit....

for me ... dorang adelah tanggungjawab aku....

parent aku relax je..

macam merestui relationship tu...(naseb adik aku mmg baik)

macam dah cop budak laki tu as menantu..

ceh!!! bergayut lame2 pon tak kena marah

tapi aku time kecik2 dulu,

bergayut kejap je.. sure kena marah

ceh!! tak aci!!



dah 100 juta kali aku ckp...

"jgn sebuk nak bercinte mase sekolah.. belajar tah kemane nanti..."

fine! dia dah abes sekolah,...nasihat tu x bleh pakai dah..

kena pikir ayat laen... rase2 ni yg sesuai kot

"jgn sebuk nak bercinta...kalo aku tak tak kawen lagi'

wei.. rase tercabar kot!!









:: 4 menanti 1 sudah siap::

alhamdulillah

almost 2 minggu aku sudah kembali ke PPUkm di hatiku...

abes sudah attachment aku di hospital luar... ini bermakna abes jugak attachment untuk

Special unit..

sekarang no more ventilation.. no more sedation.. no more icu...

happy gilerr..

la ni aku buat attachment in patient dekat ppukm

i'm so lucky..sebab semua dietitian yang attach adalah dietitian ppukm.... so banyak la kes nak kena manage.. huhu.. it's good for me...

life macam biase

pagi2 pukul 7am dah pergi kerja.... pukul 5pm kang baru terhegeh2 punch card...

life as dietitian to be sometimes i feel bored...hohoho...sape suro ambik kos ni??

sekarang dah bulan3

ni bermakne lagi 2 bulan je aku bergelar undergrad

tak lame lagi nak grad... tak sabar beb!!

but..

jangan sibuk berangan nak grad.. sebab aku ade 4 write up yang menanti..

so far 1 je aku dah siap.... tu pon sebab nak kena hantar kat HTAR.. kalo tak haram...

i need to submit all before 1 april.. oooo

abes terkontang-kanting aku mencari jurnal....

nampak macam tak berape nak busy life as dietitic student

but hakikat nyer.....busy la sangat!!!

p/s: sedang memikirkan mase depan ....nak keja ape ek??

::macam2 ragam:

Alhamdulillah

almost 1 week attachment @ HTAR...

baru rase suasana ditempat kerja yang sebenar..

baru la rase jadi dietitian

write something about patient @ patient's file... >> like real dietitian...

more less ....only 3 months before i finish my degree..

more confident to handle case....

yehaaa i'm very happy....pasni boleh kawen!!

From my experience 1 week di HTAR..

my name dah ditukar kepada MAWI.... senang nak sebut katanye...lol but ok la..(macam tau2 je my fav artis)

Byk la patient yg pelik2 di HTAR contohnye macam ni::

Dietitian:: mawi, gi clerk patient ni...(sambil bagi referal letter kat aku)

Me:: ok...(aku pon masuk wad--- n clerk la patient tu, --)

Sambil menyelak file patient...

ME: EN,Zubir ke? (aku buat peramah dengan patient)

Patient: tak la....

aku pun pandang bed patient tu....huh! betul la bed 13A.....pehal la pakcik ni

ME: katil ni 13A kan?

Patient: tak la saya roslee...dok kat belakang..tadi ade monyet kat belakang tu lari pergi katil ni..

(Perrh... aku dah rase laen macam.....patient ni nak tipu kot)

Patient: zubir ni gi makan kat kantin kot.. dia tak nak dengar orang cakap

(dup dap... giler psiko patient ni.... bengong glerr..dari reaction patient.. sure dia langsung x moh dgr pasal kaunseling)

ME:: ok tak pe la

conclusion : patient ni mmg bengong aku nak tolong dia.. dia pulak mgade2..


CASE2: experienced tengok patient yang psiko asyik marah2 doctor n nurse...

abes kena caci maki dengan patient tu...

Patient psiko: oit.. sape ikat tangan aku... bukak sekarang.. ko jgn maen2 dengan aku.. ko ingat aku ni B*** ke nak ikat2.. aku terajang m***** ko...
(patient kena ikat sebab sebuk nak tarik wayar kat tangan dia--degil betul)

doctor cool: sape ikat tangan awak? bukan saya yang ikat... suro lah orang yang ikat tu bukak balik...

conclusion:: sabar je la kalau kerja kat hospital.. kalo dapat patient giler meroyan cam ni...KESABARAN sgt penting ok..

NOTA kaki: actually x tau nak tulis ape..... just to update my life's story dalam blog....

* he will come to kl to meet me... yehaaa... almost 1 year tak jumpe... almaklum le dia jauh diperantauan....cant wait for it...

::Tamat sudah::

Alhamdulillah....

abes jugak practical selama ~sebulan kat UMMC

sedey nak tinggal kan UMMC...

sebab kat UMMC byk choice makanan. 6 CAFE beb!! sape x nak..

kalo ditanye dalam sebulan bape kali makan western food AND kek?

aku dengan berbesar hati annouce byk kali kot....hahaha almaklum la cafe kat UMMC ade jual chicken chop n secrete resepi....

mane lah badan tak naek...

hari ni... aku present case dgn slumber nyer...

walaupon ade byk TYPO ERROR...nak buat camne biaselah student..

buat kerja last2 minute... giler kentang....

alhamdulilah..
byk aku belajar...

masuk ICU...dah tak berape nak takut dengan patient yang koma aka sedated....

relax jek.. siap boleh sentuh2 patient..ala2 doctor gitu..

bila lagi nak buli orang...

we end our practical with normal feeling, but soo grateful and thanxful

byk knowledge aku gain..ALHAMDULILLAH

TAPI malas nak balik UKMMC....

before beredar dari UMMC... my clik n me berpakat2 la gi beli secrete resepi...

as souvenir utk dietitian yg best2 belaka...i'm so lucky

tak lupe juga kek buat diriku..(LOL!!)

thanx to shi wah, alia and vatt for the kek...

but
so sad...

because cant celebrate my besday with my lovely family...
sob..sob..sob

:: attachment @ UMMC-part 2:

salam..

alhamdulillah sampai juga hari jumaat...

syukur masih di beri kesempatan...

atas nikmat Islam dan Iman....

wake up early in the morning....

alamak hari ni 'KEJE' la... malas gilerr

almaklumlah semalam bermalas-malasan di rumah sebab public holiday

Hari ni attachment kat Renal ward@ UMMC..

xde yang best

mcm biase clerk kes.. present case.. manage case...

masa berjalan cepat betul.. tuptup dah lunch time.

before naek ward tadi

ade pegawai ni pesan awal2 kat aku

" nanti pukul 12 lebih turun buat food tasting teraputik diet tau''

aku pon..' ok, insyallah'

abes discussion aku bergegas gi pantri.....satu set makanan khas buat aku....

kalau dulu attachment dekat HSI... food tasting adelah rutin harian aku...

food yang di'Tasting' memang tak boleh bla....

tak dapat western food.. mungkin dapat malay food yang superbb...

makan free sape x nak beb... jimat duet kot..

tapi hari ni food tasting yang agak laen sedikit..

food tasting theraputic diet.. diabetic diet..( ceh!!tak de lah mencabar sangat nak masak makanan

suapan demi suapan....sedap.. ok ternyata not bad..

markah 4 utk makanan ni...(hahaha hari ni mood aku baek sebab aku tengah lapar.. )

petang-petang sikit aku pergi la masuk office..

niat hati nak photostat ADIME case Paeds...


pegawai tu bersuara:

" tadi buat food tasting x?"

aku jawab:

" aah, tadi sy buat'

pegawai tu:

" perasan tak sayur tu mentah"

aku dengan konfius nye bertanya:

" sayur mane ?"

pengawai tu lagi:

' dua-dua sayur la'

Gluppps... siot apesal aku boleh tak perasan beb....

nampak sangat aku buat food tasting time aku lapar...

conclusion:

wei, seriuosly mesti pakcik2 kat office dietitic tu ingat aku x pandai masak...sampai x tau nak bezakan mentah and dah masak... and one more think...aku x bleh jadi profesional taste....

huwaaaa.. susah jugak jadi dietitian ni!!!

:: attachment @ UMMC-part 1:

salam...

1st entry for this year..

lately i'm too busy..

almaklumle final sem yang full dengan practical session...

more less....1 month aku bertapa kat KL....

final sem for final year.....

start2 sem je dah masuk Outpatient aka OPD..

nganga sorang2...

lupe semua tips nak bagi kauseling...

sbg akibatnye..... hari2 kena bebel ngan supervisor...

ish2x tak pandai2 lagi bagi kaunseling...

OPD session 2 minggu je...

3hb jan aku dah start posting kat PPUM....aka UMMC untuk special unit

until now... still kat UMMC...

12 hours/day spend utk attachment ni

gi pukul 7.. balik pon kol 7...



special unit tu ape??

actually... attachment utk special unit bermaksud aku buat practikal dalam wad yang critical..

contohnye macam ICU,CCU, paeds, oncology,neuro ICU...

Pendek kata masuk ward2 yang seram sejuk je nak masuk...

ade patient yang coma, ade yang sedar tapi sgt lemah...byk complication....

arini ko view patient.. esok luse tup tup je ko dengar dia dah meninggal dunia..

adapt with death... tabik spring kat doctor...

the way i read file patient

with wearing whitecot look like medical doctor....

ade relative patient tanye...

' sorry doctor, how about my brother?'

aku jawab le sambil sengih2

'sorry madam, i'm dietetic student'

huh.....kusyuk menyelak notes patient....maybe relative patient ingat aku doctor yang incharge her bro.... walaupon aku dah tau ape yang tertulis kat note patient.. tak kan aku nak bg tau relative patient.. ini sudah lebeh...kang tak pasal2 aku salah bagi diagnosis kat patient....


one more think yang patient kat UMMC kena tau...

yang tak pakai white cot sambil stestoskop tengantung kat leher tu ade lah real doctor..

yang pakai white cot sambil jalan ala2 doktor tu sebernanye bukan doctor...maybe makcik kat lab darah.. mungkin jugak pakcik2 yang buat physiotherapy kat patient tak pon mungkin jugak adek manis yang asyik bebel pasal diet....

2morrow aku attach kat paeds ward...

byk disease...

byk dietary management...

pray for me...
for my successful...

because i wanna to be a quality dietitian in future...

Related Posts with Thumbnails