salam maal hijrah...


::plez jgn tanye soalan ni!!::


Salam... ahad lepas.. my older sis bertunang
alhamdulilah.... x kelam kabut sgt..
everything berjalan dgn smooth..berehhh
BUT..

ni yg aku paling bengang ngan sedare mare.. sepupu sepapat aku nih..

tme nak balik dr umah ak jek..

soalan yg aku malas aku nak jwb suka benor dorg tanye
::
ape dia???

mak yam:: fuza ko ble lagi?
mak long Ji:: noi, ble pulak?
kak tina:: noi, x sabar nak tengok noi tunang?? bile lagi?? kak tina nak ambik gambo ni...
cik kucit:: pasni noi la pulak..
cik besah:: noi senyap jek..

tapi paling aku bengang kalo ade yg ckp...
>>pakai duit ayah dulu lerr..


byk le ko.. suke2 jek nak suro aku tunang cepat2...

ishhhhhhhhhhhhhh.. benci glerr aku nak jawab sume soalan ni..
tp aku still jawab soalan dorng yang myakitkan ati aku...

my answer::
>>insyallah.. thun depan kot...
hahaha lawak glerr!! mesti le lame lagi,,,
nak gi smbung master.. g umrah ngan mak n ayah.. beli kete.. umah.. renovate umah...
yg penting nak KUMPUL DUIT!!

bila aku ckp kat mak::
ni jwpan yg mak aku suggest kat aku suro jwb bila org tanye soalan2 tu lg..
1) xde org dtg meminang lagi
2) mak yam masuk le meminang..

ishh,, glerr aku nak ckp cm tu... mcm desprate jek
x pe sabor jek!!

::DugaanMu ...::


Salam
arini genap 8 ari my nenek @arwah nyaie meninggal dunia
one n only nyaie yg aku ade dlm dunia...
now.. i hv no more grandma@grandpa..
aku sgt sedey..
tapi inilah DUGAANMU..YA ALLAH..
Before cuti sem lepas... aku ade mimpi yg arwah nyaie aku meninggal dunia..
ermm... takut jek x dpt jumpe
tapi Alhamdulilah,.,a week b4 arwah nyaie meninggal..
aku..mak..ayah..iman n dila
sempat gak tengok tme hayat nya masih ade..
dah teruk sgt.. terpakse makan pakai tube feeding,,
tapi
aku sedey. as dietetian to be.. aku x pernah blaja more detail pasal tube feeding
aku tolong ape yg ak tau je
tme arwah nyaie meninggal.. mak x dapat menatap wat kali terakhir..
sebab mak kat langkawi..
lagi pon arwah nyaie dikebumikan cepat sgt..
bagus..
x baek simpan2 lame...
tapi
i'm really miss her...
kalo balik kampung.. mesti cari dia dulu...
nak pinjam kain batik mesti tanya arwah nyaie dulu
sekarang??
hanya katil n pakaian jek yg tinggal
bila aku pakai kain batik n tgk baju arwah nyaie.. sedeh nye
hanya Alfatihah n surah yasin je dpt aku kirim...
moga roh nyaie aman disana..
roh sorang insan yang telah melahirkan 16 org anak..
alfatihah buat mu ..insan yg aku syg...

::Ni Yang kne tukar..::


Salam... arini last paper.. yehaaa!!
suke ke????
haizzz...
xrase freedom pon... setelah sume schedule utk next sem dah dpt td..
before cuti sem...aku kne settle kan video then:::
balik hometown>> posting kat HOSPITAL SULTAN ISMAIL >>
komuniti kat Tanjung karang>>siapkan tesis....tension!!

BUT before cuti sem ...byk benda yg jd habit aku kat PLAZARAH ni yang kene tukar..

Kalo dok kat PLAZARAH,
selalu bermalas-malasan...

basuh baju malas..jemur baju malas..lipat baju malas..masak malas...
Tapi bila cuti aku dok umah..

NI YANG KNE TUKAR..

kena rajin basuh baju.. jemur baju.. lipat baju..
sapu sampah..tolong mak kat dapur..


Kalo dok kat PLAZARAH

xtutup sume lampu kat kl..xdenye tutup mata aku..
xdgr azan zohor x bgn nyer aku

mcm kerja kilang shif mlm pon ade gak..

Tapi bila cuti aku dok umah

NI YANG KNE TUKAR tidur awal..
bangun awal..

baru rezeki mudah masuk...

Xkne bebel.. ish2x


Kalo dok kat PLAZARAH

selagi x meletop laptop... biar je laptop on..
yuran dah byr mahal2.. so aku guna le..

Tapi bila cuti aku dok umah

NI YANG KNE TUKAR
dok umah jarang on9..

biarpon Berukband ni bulan2 akak aku bayorr,,

tp On laptop ari2 .. karen sape nak bayorr??


Kalo dok kat PLAZARAH

fokus!! tme nak exam aku bukak le sume notes..

kalut2 le baca last minit..
Tapi bila cuti aku dok umah

NI KENE TUKAR JUGAK KE?

fokus!! on tv.. miss my astro..miss PS2
biar pon dah 10x citer yg same..

tapi layan........


LASTLY:

Kalo dok kat PLAZARAH
study tah ke mane
asyik berangan jek..

Tapi bila cuti aku dok umah

NI PATUT AKU TUKAR!

Buat notes untuk preparation tyme posting Catering

tme masuk wad..IPD&OPD..
prepare to be good dietitian.. INSYAALLAH..

::perancangan mase tua::


jika aku diberi peluang kedua..
aku nak jadi anak baik..

kenape?? sekarang x baik ke?

bukan x baik.. cume nakal je..


jika aku diberi peluang kedua

aku nak jadi student yang rajin
kenape?? sekarang x rajin ke?
bukan x rajin... cume malas je..


jika aku diberi peluang kedua

aku nak jadi student yang org pertama jawab soalan bila lecturer tanye..

kenape?? nak gler glamor ke?

bukan le... atleast aku tau .. aku pon ade suare..


jika aku diberi peluang kedua

aku nak g blajar luar negara kenape??
ko x takut gempa bumi ke ke?
bukan le... boleh aku tangkap gambar kat sane..

jika aku diberi peluang kedua

aku nak tukar kos yg sedia ada..
kenape?? segan jadi dietitian ke?
bkn segan..tp x berape nk sure..

jika aku diberi peluang kedua
aku nak return balik 1st yr

ko dah kenape?? xnak grad ke?

bukan le.. saje je nak betol kan jwpan exam yg tah ape2 jek..


jika aku diberi peluang kedua
aku nak lari jauh2...
kenape?? nak masuk maraton ke?
bukan le... saje2 nak kuruskan badan yg teroverweight le


jika aku diberi peluang kedua

aku nak jadi mcm nur qaseh
ko dah knape?? xbest ke jadi nur mahfuza..

bukan le.. nak cuba pakai jubah cm dia..cantik ke??

lastLy..
jika aku diberi peluang kedua

aku nak jadi org berjaya dunia dan akhirat...

alhamdulilah...nk berubah juga yek??
xpe2...Allah s.w.t kan ada....

::it comes again... cant i stand??::




it comes again... i wanna to say::MAK TOLONG!!... SAKIT SGT NI::
rase mcm susah nak bernafas...
rase mcm nak koyakkan je tisu epidermis ni...
pastu bawak keluar bone ni...nak patah2kan..
lekat ngan gam gajah..letak thickening agent sikit.
pastu aku cantum balik..biar my rib cage +my knee x tender lg..
kalo buat kueh@kek..
tender tu bagus..
kalo bone yg tender??
ape jadik?? bergerak2 le bone aku.. dah mcm org tua plak..
BUT it really extremely hurt ok!!
lead to nausea...dah mcm pregnant women plak..
xpe2... it just temporary jek...(think +ve)
Sabar itu subur.. x sabar masuk kubur..:D





::aku dan semalam= malas gler::

Salam.... minggu ni mggu exam utk semua dak2 ukm... ermm tapi aku x rase mcm final pon?? maybe sbb byk sgt gap kot...gap sehari dua boleh bla lagi...tp ni smggu lame nye.. dah pulak 4 subjek jek..
Rutin harian aku n dak2 diet b4 exam Tajuk Khas Perubatan next monday:::

sibuk berfacebooking..

Ape aku buat arini??
pagi2 buta aku dah bangun... seawal kol 4stgh pg...
hu!! glerr rajin... bukan aku set jam pon nak bgun pagi... tapi sebab jam henset azah aka my rumate bbunyi tme tu... aku igt dah subuh...rupe2nye br kol4 lebih...
ceh!! sambung le tdo lagi ..apekah?? bile nak study ni?


Rutin pagi td:: nak study sikit +nak g tengok wayang.. hehehe tgk citer PAPADOM..
Jun aka my housemate dah ajak.. aku ape lagi... moh le ramai2 gi TS..

tp.. rancang nak g after asar ..tup tup aku yg tdo smpai kol 5.15ptg...
ujan rahmat le katakan... aku igt ujan x jadi g.. tp.. bak kata org kalo dah de rezeki nak tgk wayang....
lambat cam mane pon sempat gak tgk..
. kitorg masuk wayang kol 6pm... ish2...
movie dah start lame kot...


conclusion dr citer tu:: best!!! kelakar + sedey..(bab bapak dia willing wat ape2 utk anaknye
) tibe2 teringat kat papaku...Papa Amin...nak balik umah..!!

b4 balik dr TS
..tme bli adiah zarah..aku ade rase nak bli kad utk si DIA..sape ek??
tah ar... tibe2 teringat kat dia...(ish!! kaLau si Dia tau aku asyik dok igt kat dia....sure malu glerr..hehe kantoi beb!!)
(shuhhhh!! wahai zina hati pi maen jauh2)

Belek
punyer belek kad yg comel2 kat situ..
aku terjumpe.. kat comel ni...


APE KATA HATI??::

mcm nak bagi kat Si DIA.... tapi[ ko nak
mati.??].. hahaha.. tapi ape2 pon aku ttp bli kad tu comel+cute+open gler= aku x berani nak bagi kat sape2 ...

Tme balik dr TS around 10pm...laluan chowkit g myeramkan tbe2 jek ade makcik YG MENAKUTKAN tegur....

makcik yg menakutkan:: dik, tau x mane menara maybank..?

aku+jun :: xtau le kat mane..
makcik yg menakutkan:: dik, boleh mintak duit rm10 x? akak nak balik.. kad bank kene telan kat klcc...ade rm3 jek.. akak dr johor.. baru
sampai.
aku +jun :: {tengok jun= jun tengok ak}

makcik yg menakutkan :: nanti akak topupkan..rm10..bagi number adik..

aku+ jun :: {aku suro jun bagi duet rm10}.. {jun bagi duet+no telipon}

makcik yg menakutkan :: terima kasih adik.. mintak halal nanti akak topupkan rm10..

aku+jun :: {bla dr tempat tu dgn cuak nyer}


#moral of story:: wei aku fobia glerr ..ba
ngok glerr kejadian malam td di chowkit yg myeramkan
1)mane ade menara bank bukak malam2 buta ni?..(+ve)maybe esok kot dia nak g..

2)kalo dah tertelan kad bank tu.. esok2 jek la..(+ve)xde duet le tggal rm3 je dlm purse

3) aku sgt berhati2 ngan makcik yg menakutkan.. beware.. mane tau tbe2 dia keluarkan pisau..
x ke bleeding aku di situ...
4)aku x berani bagi duet sbb duet a
ku dlm purse.. mati le aku kalo die tbe2 keluarkan pisau... 5) aku risau gler tme jun bg duet... imagine yg bukan2... wow...HKL dekat tp...
6)makcik tu x bg number phone dia... wei dia menimbulkan kekonfiusan di ati aku..

conclusion:: ORG KL SUME DESPRATE...!!LAGI2 ORG CHOWKIT YG MNAKUTKAN!


28hb 10= besday zarah sambutan kitorg wat kat 19-2 plazarah...
KEK: sedap ...tgk le sape yg beli..
anway:;
Hepi Besday Zarah ....ko dah tua...:D

BAD NEW FROM ADMIN:: plazarah dan aku mesti dkosongkan....mean.. aku mesti campak kuor barang aku yg byk ni.. esp: multiple cooker+oven ke stor K5... nak bayar denda...xberape nak berduet.. wei duet aku nak beli kamera SLR..huhu sedey!! xsuke admin...(jgn le dr zit bace blog aku,,,,)

Lastly::
persoalannyer:: APE AKU BUAT SEHARI SUNTUK??

1)xbace nota TKP~~~ relaks ar baru ar rabu.. lame lagi nak ari nxt monday!!
2)layan internet jek~~ melepaskan kebosanan +Beramah mesra ngan kwn kat fb
3)tido jek ~~ aku ngantuk tahap Giga lepas makan.. merupakan simp
tom mahu gemuk..

::Miss u::



pOST kali ni agak jiwang.. hehehe:D lirik 'mungkin; by anuar zain.. mcm relate ngan ak jek..

Mungkin????

Biarkanlah saja diriku sendirian tanpamu
Biarkanlah aku merindu sekian lama
Bukan maksud untuk membisusepi tanpa kata
Terpisahnya kita kerana mengejar impian

(korus)
Mungkinkah bersama dua jiwa ini
Dalam mencari cinta sejati nan suci
Mungkinkah segala derita di jiwa
Akan terabat kini

Biarkanlah saja diriku sepi tanpa kata
Terpisahnya kita kerana mengejar impian

Hanya satu pintaku
Sabarlah menanti
Ku kan pulang bersama
Cinta…



::Khas untukku & untukmu An-Nisa'::

Monolog An-Nisa'
www.iLuvislam.com
hamba_Allah92
editor:everjihad

Aku ingin menjadi bunga segar
Yang mekar mewangi di taman
Ingin dipagari duri-duri tajam
Agar tiada yang berani menyentuh apatah lagi mendekati
Tanpa sebab yang menghalalkan.

Aku ingin berasa aman
Dalam indah taman
Tenang tanpa gusar
Gembira tanpa hiba,
Aku ingin sentiasa dihujani rahmat Tuhan
Ingin diiringi keredhaanNya
Dipayungi bawah awan lindunganNya
Agar selamat daripada panahan syaitan
Agar sejahtera daripada fitnah duniawi,

Tapi..
tatkala ini jiwa telah gelora
maka iman turut terkocak gelombang

Setibanya teguran Tuhan
Aku tersentak...


Baru kusedar keseronokan,
keindahan dan kebahagiaan yang aku kecapi
Terpesong dari landasan syariatNya
Lalu..
jiwa ini meronta saban hari
Minta dibebaskan daripada belenggu dosa noda
Sesaat tak terpadam ingatan dosa lalu
Yang semakin menimbun dalam catatan amalku...
Terbit nur insaf dari hati yang mulus
Syukur Tuhan masih menyayangi
Mujur tak tercampak ke lembah hina dan berlarutan dalam dosa
Kuyakin di langit sana masih luas terbuka
keampunan keredhaan dan rahmatNya..
Dan,sekali lagi ku utuhkan azam
aku ingin menjadi bunga segar yang mekar mewangi di taman
menanti hadir insan yang selayaknya memetikku menjadi hiasan hidupnya...


::tibe2 je nausea::


salam.
td aku 1st tme masak 4 lab penyediaan diet teraputik@pdt
try to cook 4 patient.. kes arini =diabetis+obes+HPT
so.. kne le masak yg sesuai ngan diet px
our menus are= Daging ayam cincang wif sohun goreng+sup ABC+Brown rice
experience:: ok lerr. no problem tme masak..
but final dishes yg kitorg produce>>
taste>> glerr x sedap.. biase le.. no sugar +less salt +less kicap+less oil+less+less+less..
everyting less+no...
nothing in my dishes.. tawar bair.. tapi still bley makan lerr
texture>> bley le.. tender..soft.. ok le..
color>> alamak tbe2 jek aku tengok my ayam cincang same color ngan brown rice..
ceh!!! but taste berbeza..ok le kot

but::

after presentation.. aku mule nausea until now kot..
nape?
ape x nyerr abes jek present.. aku try le sume makanan yg member laen masak..
sedap ke??? ermmmmmmmmmmmmmmmm
biase le .. tawar+tawar+tawar
if 10 group aku rase masakan tawar.. tbe2 nausea dtg..
tgh fobia dgn soup.. fobia dgn spagetti.. brown rice..
n recover skit>> aku telan le dessert yg group azah n jiji wat..
thats better,,..
after balik dr lab.. ade saki baki soup ABC yg aku buat td.. aku modified
tambah garam.. kiub ayam..
but still horror..
adekah aku yg xpandai masak ?? hahaha
last2 aku makan souo tu ngan kerepek ubi.. hahah bijak x??

PERSOALANNYER::
macam mane le patient nak addapt ngan modified diet yg tawar bair ni??

: aku ble lagi?? :

Salam...

lame nyerr aku xupdate my blog.. almost 1 month..

i have many thingS to write down in my blog... but lazy lorr...

actually aku bru jek sampai dr umah.. setelah berpenat-penat dirumah..

ermm pelik kan?? org dok umah bersenang lenang.. aku plak berpenat-penatan.

ermm. semalam bru jek abes kenduri kakak aku yg 2nd..

bukan kenduri kawen.. just bertunang jek..

tp penat nyer mcm keje kawen..

but anywy.. i happy 4 my sis ceremony..

selamat gak kakak aku jadi tunang org..

thatS mean aku akaN dpt abg ipar soon..

bukan sorang but 2 org..Insyallah..

my 1st sis akan bertunang nxt month plak..

ermm aku ble lagi???

Ade jodoh .. aku jemput le nanti...

nanti?? ble tu>> 10 tahun? 20 tahun?? (wei lame tu)

xpon tahun dpn?? who knows..(gatal le tu)hehehe:D

:: sindrom restoran cina??::


Salam..
lame gilerr ak x update blog... bukan pe.. xde idea+xde mood..
mood skrg nak shooping kat jln tar+nak shooping kasut etc..
nak update psl life skrg ni...
agak bosan lerr

ye le so far ak x berape nak busy.. after mid sem 2mggu lepas.. timetable ak glerr byk free..
setelah vedio pendidikan pesakit yg ye ye orr jek nak kne present 1hb 9 aritu di postpone ke bln 10.. n lab masak ak also postpone after raye...>> ak skrg free yg teramat
nak buat pe ek??errm teramat bosan..
shgga le ak ambik decision blik hometown slme semiggu utk berpose ngan family...bgus gak dpt le ak bbuka yg sedap2... serik glerr mkn makanan bazar..nak makan area kg baru ni..
tbe2 je aku rase ak dah terkena sindrom restoran cina..

tau x pe tu?? hahaha ni bukan sindrom aku nak makan kat restoran cina...
yele sejak dah pandai gne chop stick ni
(1st time gne time dinner kat palace of golden horses)...
konon nye dah bley g restoran cina le tu.. hahaha

sindrom ni cikgu kimia aku pernah bgtau...ak igt sindrom ni sbb nak makan kat luar jekk... biase le malas nak masak...
duduk je aparment mewah tengah2 kl.. tp dapur nak masak pon x de.. hahaha..


Pernah dgr MSG?? kalo dak kos aku x tau mmg nak kne sepak ngan syeri..
hahah sepak berjoget..


MSG slalu ade dlm ajinamoto n dlm instant perasa...
actually kite bley rase MSG dlm makanan gne lidah..
xsilap ak kat bhg tengah lidah (tu le dr suhaina ajar ak berangan.. kn dah x igt kat part mane).. rase umamy..


kalo makan byk sgt...>> insyallah sindrom restoran cina confirm dpt..
lebih2 lg sape ade alergi utk consump Msg yg byk dlm food...

sindrom ni akan myebabkan kite nausea, pening kepale.. n mcm2 lg....kalo dapat simptom ni sure lepas makan terus jek tdo..bkn ape... sure xlalu makan n pening kple.. pcaye le..
aku dah kne dah aritu... lps makan kat kedai kegemaran cik bilis.. ak x brape nak lalu nak makan.. w/pon mahal n syg kalo x abes.. ak ttp x bley telan..
balik terus jek pening n nausea,,...

pastu ak pon tdo n until now.. agak serik le nak mkn kat kedai tp ape kan daye mls nyer nak masak(hahah induction cooker pon xde berangan nak msk)
...kalo x caye google lerr..

~~ak igt ak just alergi kat ketam n udang jek.. rupe2nye kat MsG pon ade gak ke....huhu..~







::apa persiapan kita??::


RAMADHAN DAH TIBA, APA PERSIAPAN KITA?

Marhaban ya Ramadhan ....... Welcome Ramadhan .......

"Ya Allah berikan kepada kami barakah pada bulan Rejab, Sya'ban dan berikanlah kami kesempatan untuk berjumpa kembali dengan RamadhanMu yang suci...kabulkanlah ya Allah..."

Ungkapan di atas merupakan untaian doa yang dilantunkan oleh para sahabat enam bulan sebelum orang-orang yang di cintai Allah tersebut bertem
u dengan bulan Ramadhan. Boleh kita bayangkan betapa berharga dan istimewanya Ramadhan bagi mereka sehingga kedatangannya sangat dinanti-nanti dan dirindukan, hingga Rasulullah menyatakan:

"Sekiranya ummatku mengetahui akan kandungan yang dibawa bulan Ramadhan, maka semuanya akan berharap agar sepanjang tahun berisi hanya bulan Ramadhan".

Bagaimana dengan kita, apakah Ramadhan merupakan satu perkara yang istimewa di hati kita?

Keistimewaan Bulan Ramadhan

Ketika bulan sya'ban akan berakhir dan Ramadhan segera menjelang, Rasulullah saw memberikan bekalan ruhani kepada para sahabat mengenai bulan suci Ramadhan.

Rasulullah menganjurkan kepada para shahabat untuk memperbanyak melakukan amal ibadah kerana ibadah pada bulan Ramadhan nilai pahalanya akan dilipat gandakan hingga 700 kali lipat atau lebih, Rasulullah juga menganjurkan sekali untuk mem
beri makanan berbuka ( iftar ) kepada orang-orang yang berpuasa kerana bagi orang tersebut akan mendapat pahala dari orang yang diberi juadah berbuka puasa tanpa mengurangi pahala orang tersebut. Para sahabat bertanya : Ya, rasulullah saya tidak mempunyai apa-apa yang berharga untuk diberikan kepada orang yang berpuasa. Rasulullah menjawab : Sediakanlah apapun yang kau punya walaupun hanya sepotong kurma, seteguk air ataupun segelas susu.

Keistimewaan-keistimewaan lain yang dapat kita peroleh pada bulan Ramadhan adalah:

i. Ramadhan merupakan bulan yang permulaannya penuh ra
hmat, pertengahannya penuh dengan keampunan dan akhirnya penuh dengan kebebasan dari api neraka.

ii. Allah akan mengampuni dosa-dosa yang terdahulu bagi orang-orang yang melakukan puasa semata-mata kerana keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah.

iii. Terbukanya pintu-pintu syurga dan tertutupnya pintu-pintu neraka.

iv. Ibadah wajib yang dilakukan pada bulan Ramadhan akan dilipatgandakan nilai pahalanya, dan bila melakukan ibadah sunnah pahalany
a sama dengan ibadah wajib.

v. Di dalam bulan Ramadhan tersebut ada satu malam yang dinamakan malam lailatul qadar yang barangsiapa beribadah pada malam tersebut nilai pahalanya lebih dari beribadah selama 1000 bulan.

sources:www.al-azim.com

>>> DI KESEMPATAN INI::: SAYA NAK MINTA MAAF ATAS KESALAHAN SAYA DI SEPANJANG PERKENALAN KITA... MOGA RAMADHAN INI MEMBAWA 1000 KEBERKATAN DAN KITA DIBERI PERTUNJUK DAN KESEMPATAN OLEH ALLAH SWT UNTUK MELIPAT GANDAKAN IBADAH KITA DISEPANJANG BULAN YANG MULIA INI...INSYALLAH..

::Dia pilihanku::


ENTRY KALI INI KUTUJUKKAN BUAT JODOHKU YANG AKU X KENAL LAGI...

Sources::www.iLuvislam.com
nukilan : muslimah single93
editor:everjihad
sharing is loving..


Aku sedang menanti dia

Seorang lelaki yang akan bergelar suami
Seorang mukmin yang merindui syahid di jalan ALLAH
Seorang hambaNYA yang senantiasa zikrullah

Dia seorang lelaki yang tegas dan berani
Dia tidak pernah takut untuk berkata benar
Dia tidak pernah gentar melawan nafsu yang ingin menguasai diri
Dia sentiasa mengajak aku berjuang berjihad fisabilillah

Dia selalu menghiburkan aku
Dengan alunan ayat-ayat suci Al-Quran
Dengan zikir-zikir munajat
Dengan surah-surah rindu yang dihafaznya

Ketika aku leka diulik mimpi indah duniawi
Dia menasihati ku supaya mengingati mati
Ketika aku sedang asyik terpesona dengan buaian cinta dunia
Dia menyedarkan aku betapa lazatnya lagi pesona cinta Yang Maha Esa

Dia memang sentiasa kelihatan penat
Matanya penat kerana membaca
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
Badannya letih kerana bermunajat di malam hari

Dia sentiasa mengingati mati
Baginya,dunia ini adalah pentas lakonan semata-mata
Kita hambaNYA adalah pelakon
Hasil keputusan lakonan kita akan diputuskan di padang Mahsyar nanti

Dia sentiasa menjaga matanya dari berbelanja perkara-perkara maksiat
Dia sentiasa mengajak aku mendalami ajaran Islam
Dia seorang yang penyayang dan taat akan kedua ibu bapa
Dia juga sentiasa berbakti untuk keluarga

Dia sentiasa tabah dan sabar dalam menghadapi dugaan
Baginya, dugaan-dugaan itulah yang akan menjahit semula
Sejadah imannya yang terkoyak
Lantaran mungkin kerana kekhilafannya sendiri

Dia sentiasa menjaga solatnya kerana itulah maruah dirinya
Dia sentiasa bersedia menjadi imam dan pemimpin keluarga
Dia tidak pernah berasa malu mempertahankan agama IslamNYA
Kerana Islam adalah addin ALLAH yang sebenar-benarnya

Dia sentiasa ingin mencontohi sifat-sifat mulia Rasullullah S.A.W.
Dia juga sentiasa berusaha mencintai kekasih agungnya
Kekasih sejatinya dan kekal abadi
Iaitu ALLAHURABBI

Dia selalu berdoa dan mengimpikan syurga
Dia ingin mengajak aku ke sana sekali
Kerana, di situlah tempat pertama wujudnya cinta
Dia ingin bawa aku ke syurga yang abadi dan hakiki

Aku mencintai dia kerana agamanya dan kerana cintanya kepada Maha Pencipta
Andai dia hilangkan cintanya, maka hilanglah cintaku pada dia
Cinta dia terhadap Maha Pencipta mendekatkan aku padaNYA
Cinta Illahi jugalah yang menyebabkan aku memilih dia

Siapakah dia..???
Aku juga tidak mengetahui siapakah dia jodoh ku
Hanya Engkau Yang Maha Mengetahui segala sesuatu
Doaku, semoga dia tercipta untuk ku
Semoga aku bertemu jodoh dengan dia
Kerana..
Dia pilihan ku..


::Surat Untuk Adam::


Entry kali ni..:D sy tujukan pada my lover...Adam fahmi

sources::www.iluvislam.com
Dihantar oleh:Mumtazah Maridi
Editor:arisHa27
sharing is loving:D

Adam,
Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu. Sesungguhnya aku adalah hawa,temanmu yang kau pinta semasa kesunyian disyurga dahulu. Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok. Jadi,tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu. Sentiasa mahu terpesong dari landasan kerana aku buruan syaitan.


Adam,
Maha suci Allah yang mentakdirkan kaumku lebih ramai bilangannya dari kaummu dikala akhir zaman ini. Itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusannya,kerana andainya Allah mentakdirkan bilangan kaummu mengatasi kaumku nescaya merahlah dunia ini dengan darah manusia. Kacau bilaulah suasana Adam sesama Adam bermusuh hanya kerana Hawa. Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan Qabil. Sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya juga. Jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang Allah Yang mengharuskan adam beristeri lebih dari satu tetapi tidak melebihi empat orang dalam satu masa.

Adam,
Bukan kerana ramainya isterimu membimbangkan daku. Bukan kerana sedikitnya bilanganmu merunsingkanku. Tetapi aku risau,gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu. Sejak dahulu lagi telah kuketahui bahawa seharusnya aku tunduk tatkala telah menjadi isterimu. Patutlah terlalu berat lidahku berbicara untuk menyatakan isi hati ini. Namun sebagai hamba Allah, Aku sayang padamu.

Adam,

Sebagaimana didalam Al-Quran telah menyatakan yang engkau diberi kuasa terhadap wanita. Kau diberi amanah mendidikku. Kau diberi tanggungjawab untuk menjagaku,memerhati dan mengawasiku agar redha Allah sentiasa menaungi. Tetapi Duhai Adam, lihatlah dunia kini.

Apa yang telah terjadi terhadap kaumku?

Kini, Aku dan kaumku telah ramai yang menderhakaimu. Ramai yang telah menyimpang dari jalan yang telah ditetapkan. Asalnya Allah mengkehendaki aku tinggal tetap dirumah. Dijalan-jalan,dipasar,di bandar-bandar bukanlah tempatku. Jika terpaksa,aku keluar dari rumah seluruh tubuhku ditutup dari hujung rambut sehingga kehujung kaki. Tapi realitinya kini, aku telah lebih dari yang sepatutnya.

Adam,
Mengapa kau biarkan daku begini? Sememangnya aku ibu dan guru kepada anak-anakmu. Tetapi kini, aku jadi ibu,guru dan aku jugalah yang memikul senjata. Padahal engkau duduk sahaja. Ada diantara kau yang menganggur tiada kerja. Kau perhatikan sahaja aku panjat tangga dipejabat bomba. Kainku tinggi menyingsing peha,mengamankan Negara. Apakah kau sekarang tidak seperti dahulu? Apakah sudah hilang kasih sucimu kepadaku?

Adam,

Marahkah kau jika ku katakan terpesongnya hawa sekarang engkaulah yang harus dipersalahkan! Kenapa kau? Bukankah orang sering bicara, Jika anak jahat maka emak bapak yang tidak pandai mendidik, Jika murid bodoh,guru tidak pandai mengajar. Jadi secara formulanya, Aku binasa,kaulah puncanya!!!


Adam,
Kau selalu mengata, Hawa memang degil! Tidak mahu dengar kata! Tidak mudah makan nasihat! Kepala batu! Tetapi duhai Adam, Seharusnya kau bertanya kepada dirimu, Siapakah ikutanmu? Siapakah rujukanmu? Dalam mendidik aku yang lemah ini. Adakah ikutanmu Muhammad s.a.w? Adakah rujukanmu Muhammad s.a.w? Adakah akhlak-akhlakmu boleh dijadikan contoh buat kami kaum Hawa?

Adam,

Sebenarnya kaulah imam dan aku adalah makmummu. Aku adalah pengikutmu-pengikutmu Kerana kaulah amir. Jika kau benar maka benarlah aku. Jika kau lalai,lalailah aku. Lupakah kau duhai Adam? Kau punya satu kelebihan anugerah Tuhan. Akalmu sembilan, nafsumu satu. Dan aku, akalku satu nafsuku beribu! Dari itu Adam,gunakanlah ketinggian akalmu untuk membimbingku.
Pimpinlah tanganku kerana aku sering lupa dan lalai. Seringkali aku tergelincir ditolak,disorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya. Bimbing dan bantulah aku dalam menyelami kalimah Allah. Perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari TuhanMu agar duniaku sentiasa dijalan rahmah. Tiupkanlah roh jihad ke dalam dadaku agar aku mampu tetap menjadi mujahidah kekasih Allah.

Adam,
Andainya kau masih lali dengan kerenahmu sendiri. Masih segan mengikut langkah para sahabat baginda. Masih gentar mencegah mungkar. Maka kita tunggu dan lihatlah dunia ini akan hancur bila aku yang memerintah. Malulah engkau Adam. Malulah engkau pada dirimu sendiri. Wallahualam.

::Bila Kesunyian Datang::



Entry kali ini sy tujukan wat member yg berhati kacau...
souces:www.iluvislam.com
Oleh : Abang Imam
Editor : naadherah


Mungkin kita pernah merasakan kesunyian melanda sanubari.

Apabila ini terjadi, kita pasti merasa diri kita ini amat hampa, ada yang seakan hilang entah ke mana atau pergi mengembara jauh ke sana.

Hati merasa begitu terseksa sehingga di malam hari pun kita selalu terjaga. Bila hal itu terjadi tatkala kita merasa tidak seorang pun yang dapat memahami kita, tidak ada tempat untuk berkongsi cerita, berkongsi duka dan berkongsi rasa.

Hidup akan merasa semakin terseksa hingga tidak lagi bermakna.

Bila itu yang kita rasakan, mungkin ada yang selama ini kita lupakan. Bahawa ketika kita sedar dari mimpi dan termanggu dalam kesunyian, di saat itu sebenarnya Allah ada bersama kita.

DIA selalu memantau dan menemani kita dengan kasih sayang yang begitu dalam.
DIA akan selalu menemani tidur kita yang sepi dan menjaga diri kita yang lemah ini.

Namun, hal itu hanya akan terjadi bila kita mahu meyakini bahawa Allah itu benar adanya dan tentunya nama-Nya sudah termateri di hati kita.

Dengan kata lain, kita mahu mengimani dan mencintai-Nya dengan sepenuh jiwa.

Pernahkah kita menyedari hal ini? Allah telah memberikan kita begitu banyak nikmat dan anugerah kepada kita maka nikmat Allah yang mana lagi yang hendak kita dustakan?

Allah telah membuat hati yang muram menjadi tenang, yang suram menjadi bercahaya dan yang kerdil menjadi raksasa.

Sepertinya kita tidak boleh larut dalam kesedihan, kerana boleh jadi Allah menganugerahkan rasa sepi dalam hati kita untuk menguji betapa kuat cinta kita.

Sehingga dengan sepi itu kita mampu untuk lebih khusyuk untuk mendekati-Nya.

Rasulullah SAW bersabda,
“ Sesungguhnya orang mukmin itu adalah orang yang luar biasa, seluruh perkara dalam hidupnya adalah baik baginya. Ketika mendapat kemudahan ia bersyukur.Itu adalah baik baginya dan apabila ia ditimpa kesulitan maka dia bersabar dan itupun juga adalah baik baginya.”

::pantun dilema kawen::

Kucing berlari berterabur kutu,
seekor sembunyi dalam kain,
Umur baru dua puluh satu,
mak dah bising tanya bila nak kawin.

Ikan haruan masak lemak,
tersekat tulang di anak tekak,
Tak cukup dengan mak,
makcik makcik, nenek-nenek pun tanya jugak.

Kain batik kain basahan,
terkoyak tersangkut di mata joran,
Dulu masa sekolah, mak pesan,
jangan bercinta nanti ganggu pelajaran.

Panau banyak macam peta,
belakang berbelang kena rotan.
Jadi budak baik mendengar kata,
21 tahun tak keluar ngan jantan.

Petang petang mandi kolah,
Rambut mengerbang banyak kutu,
Bila dah habis sekolah,
mak kelam kabut cari kan menantu.

Anak kerbau mati tersepit,
Anak ikan mati di jala,
Pantang tengok lelaki baik sikit,
asyik cakap 'terima je la'.

Beras ditumbuk di buat bedak,
lesung terjatuh jari terluka,
Bukannya tak ada orang yang hendak,
masalah nyer hati dah tak terbuka.

Kaki tempang jalannya senget,
Buku lali terasa keras,
Masih teringatkan cinta monyet,
masa umur baru empat belas.

Jolok kedondong pakai galah,
jolokkan sekali buah kuini,
Hmm ..apa nak jadi pun jadi lah.
Malas nak pening lalat pikir pasal ni.

Tengah hari tertidur lena,
jam di dinding berdenting dua,
Kalau ada jodoh nanti, tak ke mana.
Cari tak cari ..ke temu jua...

dedicate to:: kawan2 yg xsabor nak kawen after grad ni::D

:: poem merepek::


Can study continue STUDY,
Can't study, work FACTORY,
Cannot rely on CHARITY.

Earn a little SALARY,
Just enough for daily ROTI,
Go work no WIRA but LRT.

Colleagues formerly FRIENDLY,
Daily treated to KOPI,
Now gradually get CRAZY,
Behind me say I LAZY.

Boss has no SYMPATHY,
Work always must HURRY,
Say I not enough BUSY,
Often ask me do OT.

Midnight go back by TAXI,
TAXI surcharge KILLING ME,
Now i pokai and NO MORE MONEY.

Borrow from chettia kena EXTRA FEE,
Coz money is never FREE.

Boy/girl-friend go STEADY,
Serious, and then MARRY,
Ceremony and PARTY,
joker-friends give PANTY,
No money sure no HONEY.

10 months later be DADDY,
Wife at GH birth a BABY.

Monthly pay back RHB,
Earn not enough FEEL GUILTY,
Jump down suicide and MATI,
No money 4 funeral how to BURY.
Go see God every thing hoping will JADI
Because MALAYSIA BOLEH! SEMUA JADI.

::sesiapa yang??::

Mansur bin Ammar Rahimahullah Taala berkata; terdapat kata-kata hikmah (antaranya ialah):

* Sesiapa yang melihat-lihat keaiban diri, dia tidak akan peduli keaiban orang lain.

* Sesiapa yang tidak mengenakan pakaian takwa, dia tidak akan ditutupi dengan suatu apa pun.

* Sesiapa yang reda rezeki Allah, dia tidak akan sedih dengan apa yang ada di tangan orang lain.

* Sesiapa yang mencabut pedang kezaliman, dia akan memotong tangannya.

* Sesiapa yang menggali telaga untuk saudaranya, dia akan terjatuh ke dalamnya.

* Sesiapa yang mencabut hijab (penghadang) orang lain, akan terbukalah auratnya (keaibannya).

* Sesiapa yang memendamkan sesuatu perkara, dia akan mendapat celaka.

* Sesiapa yang membahayakan dirinya, dia akan binasa.

* Sesiapa yang tidak menggunakan akalnya, dia akan dihina.

* Sesiapa yang bersifat takbur dengan manusia, dia akan dikeji.

* Sesiapa yang menyelidiki dengan mendalam sesuatu pekerjaan (perkara), dia akan berasa jemu.

* Sesiapa yang tidak berpengalaman dalam setiap urusan, dia akan dikhianati.

* Sesiapa yang mengetahui ajal mautnya, akan pendeklah impiannya.

* Sesiapa yang bersahabat dengan orang rendah akhlak, dia dipandang hina.

::awak anugerah terindah yang pernah saya miliki::




Awak
Hari ni awak nampak serabut
Semua orang kutuk
Tapi ada gak hati yang puji
Jadi you can always count on me

Awak
Hari ni awak senyum kat saya
Tapi saya buat-buat tak nampak
Padahal nak elak dari pengsan…

Awak
Hari ni awak datang kelas saya
Tapi Saya buat bodoh ajer
Padahal bumi ni rasa macam dah tak cukup graviti

Awak
Hari ni awak nampak comel
Semua orang puji
Tapi saya puji dalam hati
Padahal nak gak puji sekuat hati

Awak
Hari ni saya senyum kat awak
Tapi awak jalan depan saya
Jadik senyum pun tak guna

Awak
Hari ni awak tegur saya
Tapi saya buat-buat pekak
Padahal nak elak daripada tak boleh berhenti borak

Awak
Hari ni saya tegur awak
Tapi saya tegur awak dalam hati
Jadi awak tak penah dengar all the gud lucks and take care hari-hari

Awak
Hari ni kita duduk semeja
Tapi rasa cam jauh giler
Padahal tak sampai sedepa

Awak
Hari ni awak beratur belakang saya
Tapi saya tak tau nak cakap ape
Jadi saya blah macam tu aje

Awak
Hari ni berubah situasi
Tapi Saya still kat sini
Padahal dah kosong tak berisi

Awak
Hari ni saya nampak awak dari McD
Tapi awak tak macam dulu lagi
Jadi saya terdiam sendiri

Awak
Hari ni saya dah janji..nak pergi
Tapi tak tau kenapa tak boleh pergi

Awak
Hari ni saya menyesal ada ego yang tinggi
Tapi dah takde harapan kat sini
Jadi nak tak nak terpaksa sendiri

Awak
Hari ni hari terakhir nampak awak
Tapi awak tak toleh sini
Awak fokus kat tv

Awak
Hari ni saya tengok gambar kita senyum
Tapi gambar tinggal gambar
Nak buang sayang nak simpan sedih

Awak
Esok antara kita ada “balai berlepas”
Esok…tiada esok untuk saya
Esok juga…tiada esok untuk awak

Awak
Semoga satu hari nanti saya menginsafi diri
Tak nak ada ego tinggi lagi
Buat sakit hati

Awak
Tapi kan
Hari ni saya nak ubah diri saya
saya nak couple cara Islam
Awak paham kan?
Awak bantu saya yek..

Sebelum pergi
Hari ni..kat sini
Saya janji
Semua ni untuk awak…
Sebab kenal awak anugerah terindah pernah saya miliki….
Terima kasih awak


>ngah syok internt walking.. tbe2 je tjumpe madah ni(htpp://koleksicintacom)..
>mcm comel jek tapi ngade-ngade plak hehehe

:: tetamu kita.. sudahkah kita bersedia?::


BETAPA kerapnya malaikat maut melihat dan merenung wajah seseorang, iaitu dalam masa 24 jam sebanyak 70 kali.. Andainya manusia sedar hakikat tersebut, nescaya dia tidak akan lalai mengingati mati. Tetapi oleh kerana malaikat maut adalah makhluk ghaib, manusia tidak melihat kehadirannya, sebab itu manusia tidak menyedari apa yang dilakukan oleh Malaikat Izrail.

Justeru itu, tidak hairanlah, jika ramai manusia yang masih mampu bersenang-lenang dan bergelak-ketawa, seolah-olah dia tiada masalah yang perlu difikirkan dan direnungkan dalam hidupnya. Walaupun dia adalah seorang yang miskin amal kebajikan serta tidak memiliki sebarang bekalan untuk akhiratnya, dan sebaliknya banyak pula melakukan dosa.

Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :

“ Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. Maka berkata Izrail : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa.”

Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhatikan oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yang sentia
sa mengingati mati. Golongan ini tidak lalai dan sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiasa meneliti hadis-hadis Nabi s.a.w yang menjelaskan mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dengan malaikat maut.



Meski pun mata manusia hanya mampu melihat benda yang nyata, tidak mungkin dapat melihat kehadiran malaikat maut itu. Namun pandangan mata hati mampu melihat alam ghaib, iaitu memandang dengan keyakinan iman dan ilmu.
Sebenarnya manusia itu sedar bahawa setiap makhluk yang hidup pasti akan mati, tetapi manusia menilai kematian dengan berbag
ai tanggapan. Ada yang menganggap kematian itu adalah suatu tabi’e biasa sebagai pendapat golongan athies, dan tidak kurang pula yang mengaitkan kematian itu dengan sebab-sebab yang zahir sahaja.



Dia mengambil logik, bahawa banyak kematian disebabkan oleh sesuatu tragedi, seperti diakibatkan oleh peperangan, bencana alam seperti banjir, gempa bumi, kebakaran dan juga kemalangan samada diudara, laut dan daratan termasuk kemalangan jalan raya.

Selain itu, mereka juga melihat kematian disebabkan oleh serangan penyakit yang merbahaya seperti penyakit barah, sakit jantung, AIDS, demam denggi, taun dan sebagainya. Disebabkan manusia melihat kematian hanya dari sudut sebab musabab yang lumrah, maka manusia sering mengaitkan kematian itu dengan kejadian-kejadian yang tersebut di atas. Jika berlaku kematian dikalangan mereka, lantas mereka bertanya, “ sebab apa si fulan itu mati, sakitkah atau kemalangankah?”.

Tidak ramai manusia yang mengaitkan kematian itu dengan kehadiran malaikat maut yang datang tepat pada saat ajal seseorang sudah sampai, sedangkan malaikat maut sentiasa berligar di sekeliling manusia, mengenal-pasti memerhatikan orang-orang yang tempoh hayatnya sudah tamat.
Sesungguhnya malaikat maut menjalankan arahan Allah SWT dengan tepat dan sempurna, dia tidak diutus hanya untuk mencabut roh orang sakit sahaja, ataupun roh orang yang mendapat kecelakaan dan malapetaka. Jika Allah SWT menetapkan kematian seseorang ketika berlaku kemalangan, atau ketika diserang sakit tenat, maka Izrail mencabut roh orang itu ketika kejadian tersebut.

Namun ajal tidak mengenal orang yang sihat, ataupun orang-orang mewah yang sedang hidup rehat dibuai kesenangan. Malaikat maut datang tepat pada waktunya tanpa mengira orang itu sedang ketawa riang atau mengerang kesakitan. Bila ajal mereka sudah tiba, maka kematiannya tidak akan tertangguh walau sesaat.

Walau bagaimana pun, ada ketikanya Allah SWT jadikan berbagai sebab bagi satu kematian, yang demikian itu ada hikmah disebaliknya. Misalnya sakit tenat yang ditanggung berbulan-bulan oleh seseorang, ia akan menjadi rahmat bagi orang yang beriman dan sabar, kerana Allah Taala memberi peluang dan menyedarkan manusia agar dia mengingati mati, untuk itu dia akan menggunakan masa atau usia yang ada untuk berbuat sesuatu, membetulkan dan bertaubat dari dosa dan
kesilapan serta memperbaiki amalan, serta menambah bekalan untuk akhirat, jangan sampai menjadi orang muflis di akhirat kelak.

Begitu juga orang yang mati mengejut disebabkan kemalangan, ia akan menjadi pengajaran dan memberi peringatan kepada orang-orang yang masih hidup supaya mereka sentiasa berwaspada dan tidak lalai dari berusaha memperbaiki diri, menambah amal kebajikan dan menin
ggalkan segala kejahatan. Kerana sekiranya ajal datang secara tiba-tiba pasti akan membawa sesalan yang tidak berguna.

Di kalangan orang solihin menganggap bahawa sakit yang ditimpakan kepada dirinya adalah sebagai tanda bahawa Allah SWT masih menyayanginya. Kerana betapa malangnya bagi pandangan meraka, jika Allah SWT mengambil roh dengan tiba-tiba, tanpa sebarang amaran terlebih dahulu. Seolah-olah Allah SWT sedang murka terhadap dirinya, sebab itulah Allah SWT tidak memberi amaran terlebih dahulu kepadanya. Keadaan orang itu ibarat orang yang tidak menyedari adanya bahaya di hadapannya, jika ada amaran terlebih dahulu nescaya dia akan terjerumus ke lembah bahaya itu.

Selain itu, Allah Taala menjadikan sebab-sebab kematian itu bagi memenuhi janji-Nya kepada malaikat maut, sebagaimana diriwayatkan oleh Saidina Abbas r.a dalam sebuah hadis Nabi yang panjang. Antara lain menjelaskan bahawa Izrail merasa kesedihan apabila dibebankan dengan tugas mencabut roh makhluk-makhluk bernyawa kerana di antara makhluk bernyawa itu termasuk manusia yang terdiri dari kekasih-kekasih Allah SWT iaitu para Rasul, nabi-nabi, wali-wali dan orang-orang solihin.

Selain itu juga, malaikat maut mengadu kepada tuhan betapa dirinya tidak disenangi oleh keturunan Adam a.s, dia mungkin dicemuh kerana dia ditugaskan mencabut roh manusia, yang menyebabkan orang akan berdukacita, kerana kehilangan sanak-saudara dan orang-orang yang tersayang di kalangan mereka.
Diriwayatkan bahawa Allah SWT berjanji akan menjadikan berbagai-bagai sebab kepada kematian yang akan dilalui oleh keturunan Adam a.s sehingga keturunan Adam itu akan memikirkan dan mengaitkan kematian itu dengan sebab-sebab yang dialami oleh mereka. Apabila berlakunya kematian, mereka akan berkata bahawa si anu itu mati kerana mengidap sakit, ataupun kerana mendapat kemalangan, mereka akan terlupa mengaitkan malaikat maut dengan kematian yang berlaku
.


Ketika itu, Izrail tidak perlu bersedih kerana manusia tidak mengaitkan kematian tersebut dengan kehadiran malaikat maut, yang sememangnya diutus oleh Allah SWT pada saat malapetaka atau sakit tenat seseorang itu bertepatan dengan ajal mereka yang sememangnya telah tiba.

Namun pada hakikatnya bahawa ajal itu adalah ketetapan Allah, yang telah termaktub sejak azali lagi. Semuanya telah nyata di dalam takdir Allah, bahawa kematian pasti tiba pada saat yang ditetapkan. Izrail hanyalah tentera-tentera Allah yang menjalankan tugas seperti yang diamanahkan kepadanya.
Walau bagaimana pun adalah menjadi hak Allah Taala untuk menentukan kematian seseorang itu samada bersebab ataupun tidak, sebagai mana yang dinyatakan pada awal tulisan ini bahawa ada ketikanya malaikat maut hendak mencabut roh seseorang, tetapi manusia yang dikunjungi malaikat maut sedang dalam keadaan seronok bergelak-ketawa, hingga malaikat maut berasa hairan terhadap manusia itu. Ini membuktikan bahawa kematian itu tidak pernah mengenal samada seseorang yang sedang sakit atau pun ketika sihat dan segar-bugar.


“ Tiap-tiap umat mempunyai ajal, maka apabila telah datang ajalnya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat ( pula ) mempercepatkannya”. Surah Al-‘Araf: 34
tinta permata:-


* post ini dicopy dari page:http://aminmppfarmasi.blogspot.com...
*sampaikan lah walaupon satu ayat:D

Related Posts with Thumbnails