:: attachment @ UMMC-part 1:

salam...

1st entry for this year..

lately i'm too busy..

almaklumle final sem yang full dengan practical session...

more less....1 month aku bertapa kat KL....

final sem for final year.....

start2 sem je dah masuk Outpatient aka OPD..

nganga sorang2...

lupe semua tips nak bagi kauseling...

sbg akibatnye..... hari2 kena bebel ngan supervisor...

ish2x tak pandai2 lagi bagi kaunseling...

OPD session 2 minggu je...

3hb jan aku dah start posting kat PPUM....aka UMMC untuk special unit

until now... still kat UMMC...

12 hours/day spend utk attachment ni

gi pukul 7.. balik pon kol 7...



special unit tu ape??

actually... attachment utk special unit bermaksud aku buat practikal dalam wad yang critical..

contohnye macam ICU,CCU, paeds, oncology,neuro ICU...

Pendek kata masuk ward2 yang seram sejuk je nak masuk...

ade patient yang coma, ade yang sedar tapi sgt lemah...byk complication....

arini ko view patient.. esok luse tup tup je ko dengar dia dah meninggal dunia..

adapt with death... tabik spring kat doctor...

the way i read file patient

with wearing whitecot look like medical doctor....

ade relative patient tanye...

' sorry doctor, how about my brother?'

aku jawab le sambil sengih2

'sorry madam, i'm dietetic student'

huh.....kusyuk menyelak notes patient....maybe relative patient ingat aku doctor yang incharge her bro.... walaupon aku dah tau ape yang tertulis kat note patient.. tak kan aku nak bg tau relative patient.. ini sudah lebeh...kang tak pasal2 aku salah bagi diagnosis kat patient....


one more think yang patient kat UMMC kena tau...

yang tak pakai white cot sambil stestoskop tengantung kat leher tu ade lah real doctor..

yang pakai white cot sambil jalan ala2 doktor tu sebernanye bukan doctor...maybe makcik kat lab darah.. mungkin jugak pakcik2 yang buat physiotherapy kat patient tak pon mungkin jugak adek manis yang asyik bebel pasal diet....

2morrow aku attach kat paeds ward...

byk disease...

byk dietary management...

pray for me...
for my successful...

because i wanna to be a quality dietitian in future...

0 comments:



Related Posts with Thumbnails